Pascal Smet in 2007 tijdens autovrije zondag

Pascal Smet in 2007 tijdens autovrije zondag

Zondag was ik in Brussel in gezelschap van het Tilburgse Milieucafe en een aantal gemeenteraadsleden om informatie te vergaren hoe de autovrije zondag daar geregeld is. En om te kijken hoe het in Tilburg misschien beter kan.  En het blijkt in Brussel erg goed geregeld te zijn:

We kwamen in gesprek met de organisator in Brussel, de verantwoordelijke minister van Transport, Pascal Smet. Brussel is een autonome staat, en dat weten niet veel mensen. De regering van Brussel is derhalve ook autonoom en kan volledig zelfstandig eigen beleid maken. Op het gebied van duurzaamheid, transport en economie vaart Brussel een zelfstandige koers.

Pascal Smet is een intrigerende persoonlijkheid, hij heeft de directheid en een simpele nuchterheid die je doet inspireren.
En hij heeft goede ideeen. En humor.
Vooral getroffen hoe hij begonnen is.  Door een weddenschap met een krant die hem wekelijks de ruimte gaf voor een artikel om zijn bevindingen door te geven hoe het is om geen auto te bezitten, en hoe hij daardoor veranderde van een patser in een bolle auto tot  een milieubewust mens.  Die wekelijkse column werd zo populair onder de bevolking dat hij uiteindelijk de functie heeft die hij nu bekleedt, en ook inziet waarvoor hij in staat is om dat werk zo bevlogen uit te voeren.